Werkzaamheden op het terrein
· Op 16 juni werden losse stukken asbest van het terrein geraapt door mannen in witte pakken. Ongeveer 20 zakken
asbestpuin werden afgevoerd.
· In de week van 28 juni werd oude koterij afgebroken.
Dit dossier wordt al weken door verschillende diensten en instanties van dichtbij gevolgd. Onbegrijpelijk dat er op het terrein de asbestregelgeving gewoon
genegeerd wordt, zelfs door een overheidsinstelling! Onderstaande foto is
daarvan het bewijs.
Recentste metingen vrij geruststellend
· Op 3 juli, meer dan een maand na de feiten!, heeft de projectontwikkelaar op 10 plaatsen luchtmetingen gedaan (zie zwarte punten op onderstaand plan, klik om te vergroten). Hierbij wordt omgevingslucht gedurende 24uur door een filter geblazen. Deze filter wordt nadien microscopisch bekeken. Daarin werd -zoals verwacht- nog weinig asbestvezels teruggevonden. Het directe gevaar is nu weg. Overigens, in de week van 12 juni werden ook al luchtmetingen uitgevoerd door de eigenaars. Toen bleek wél dat er verhoogde concentraties aanwezig waren, maar OVAM stelde dat niet de juiste meetprocedure werd gebruikt.
Op 7 juli nam Zevenhuizen vzw samen met de milieuambtenaar van Lint op een 10-tal plaatsen kleefstalen in de Schranshoevelaan en de Lindelei. Met een stukje plakband wordt het omgevingsstof van tuinmeubelen of gebouwen opgevangen. In dat stof zitten mogelijks asbestvezels die neerdwarrelden tijdens de verschillende asbestwolken die de omgeving troffen. Uit de analyse blijkt dat de hoeveelheid asbestvezel in die stalen verwaarloosbaar klein is. Daardoor kunnen we er vanuit gaan dat de gezondheidsrisico’s mogelijks vrij beperkt bleven.
Het volledige verslag van de kleefstalen vindt u hier.
Zevenhuizen vzw zet zich verder in
· Op 30 juni en op 7 juli vergaderde het bestuur van Zevenhuizen met Berx Cathy, de gouverneur van de provincie Antwerpen en haar kabinet deel aan een overleg met de milieu-inspectie, een asbestdeskundige van de grondeigenaars, iemand van Departement Zorg, OVAM en de gemeente. Wij wezen op de verschillende tekortkomingen in het dossier, het gebrek aan opvolging en de veel te late reactie. Daarnaast bespraken we de sanering van de grond en de vraag van de grondbewerker om de mais te mogen besproeien met pesticiden en onkruidverdelger.
Wij zullen een PV laten opmaken met daarin een gedetailleerd feitenverslag met foto's. Dit dossier bezorgen we aan het parket. Vooral het feit dat de politie en de burgemeester -ondanks de duidelijke aanwezigheid van asbest- de werkzaamheden niet hebben stilgelegd, willen we laten onderzoeken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten