Grote en kleine bouwplannen in Lint
In de pers, op de Gecoro, de gemeentewebsite, via mondelinge informatie, via sociale media komen regelmatig berichten over andere concrete en minder concrete bouwplannen. Het gaat om kleine verkavelingen zoals de Kinderstraat (14 wooneenheden) en grote verkavelingen zoals Zevenhuizen (200-400 wooneenheden), Papendonk (70-100 wooneenheden) en Project Greenhouse met 34 wooneenheden. Het gaat ook om een uitbreiding van de industriële site Ganzenbol waar velden en groene ruimte omgezet worden in 10.000 m² verharding (lees hieronder meer).
We hebben alle gekende projecten opgelijst. Het gaat in totaal om 23 projecten. Soms op plaatsen waar op dit moment een gebouw staat of waar reeds verharding is. Maar meestal om projecten die komen op plaatsen waar nu nog kleine of zeer grote groenruimte is, met als belangrijkste de 10 ha natte open ruimte van het Zevenhuizengebied.
We hebben alle projecten op een kaart gepind. Klik op de kaart om deze in een nieuw venster te openen. Elke kleur heeft een betekenis en je kan telkens de legende openklikken om de projecten te bekijken.
- Oranje: verkaveling in overstromingsgebied zoals Zevenhuizen en de Kinderstraat.
- Paars: woning met grote tuin die verkaveld wordt om zo veel woningen te creëren. Typevoorbeeld is het project Papendonk: 'de vierkantshoeve' op de Liersesteenweg naar waar 70 tot 100 wooneenheden gebouwd kunnen worden.
- Geel: projecten waar er veel wooneenheden bijkomen (=opschaling van projecten). Typevoorbeeld is Kasteelplein, Nieuwstraat, Schranshoevelaan en Kontichsteenweg.
- Groen: verkaveling van open groene ruimte, velden die verhard worden. Typevoorbeeld is de Bossenstraat en Keerveld, waar een nieuwe straat in het veld werd aangelegd. Klik die projecten zeker eens open: het zijn er meer dan je denkt: Liersesteenweg "vierkantshoeve", Kriekhof, "voormalige tennis" aan de Moederhoefstraat, ....
- Blauw: vergunningen voor kleinschalige verharding sinds 2021, vooral op de Duffelsesteenweg, Laarbeemdeken maar ook Papendonk, Kinderstraat en Meidreef. Het gaat om 'klassieke' eensgezinswoningen die appartementen worden, zoals er nu twee gerealiseerd worden aan de Uitbreidingsstraat en aan de Duffelsesteenweg.
- Zwart: een groen gebied, velden, wordt industrieterrein. Dit is het geval aan de Ganzenbol waar 10.000 m² opslagruimte wordt aangelegd.
U kunt per project doorklikken naar concrete informatie, zoals aantal wooneenheden. Klik linksboven op het pijltje in het zwart vierkant om het menu te openen.
We telden alle wooneenheden samen van de ons bekende bouwplannen, projecten en waarvoor we aanwijzingen hebben. Indien alle bovenvermelde bouwprojecten worden uitgevoerd zoals gepland, zal dit leiden tot een toename van minstens 476 wooneenheden op een oppervlakte van slechts 5.65 km². Dit aantal moeten we vermenigvuldigen met een bewoningscoëfficiënt 2,58 (want er wonen meerdere mensen per woning). Deze 23 projecten betekenen een bevolkingstoename van 1.228 inwoners in Lint op enkele jaren tijd! Deze bouwplannen zijn verontrustend omdat Lint reeds één van de dichtstbevolkte gemeenten van Vlaanderen en België is. Lint staat op 45ste plaats qua bevolkingsdichtheid van steden en gemeenten voor héél België (640 gemeentes).
Klik hier om een document te openen dat al deze projecten in Lint weergeeft.
Let op: Deze projecten brengen alle informatie samen uit verschillende bronnen (zie hieronder). Mocht u over een van de projecten nieuwe of geactualiseerde informatie hebben, bezorg het ons zodat wij ons overzicht kunnen bijwerken.
Komt er een nieuw project in uw buurt, wordt een woning omgezet in een appartement of wordt een klassieke gezinswoning met tuin omgezet naar een woonerf of wordt er zelfs een straat aangelegd (zoals project 'Gruweltorens' in Schranshoevelaan-Lindelei) , meld het ons via mail: bestuur@zevenhuizen.org.
Onderteken nu het e-bezwaar door hierboven te klikken. |
Oppervlakte en aantal inwoners
De oppervlakte van de gemeente Lint is 5,65 km² of of 564,99 hectare.
Op 1 januari 2023 telde Lint 8720 inwoners.
Dit geeft een bevolkingsdichtheid van 15,4 inwoners per ha. Dit is meer dan het gemiddelde provincie Antwerpen én véél meer dan het Vlaams Gewest. Opmerkelijk is het verschil met onze buurgemeenten:
Indien alle bovenvermelde bouwprojecten zouden worden uitgevoerd zal dit leiden tot een toename van minstens 476 wooneenheden op een oppervlakte van slechts 5.65 km². Het gaat om een bevolkingstoename van 1.228 inwoners. Die toename zorgt voor een verdere toename van het aantal inwoners per km² tot 1.750 inwoners per km², een grote stijging.
Deze 23 projecten zullen dus een enorme impact hebben op de leefbaarheid (luchtkwaliteit, geluidsoverlast, groenbeleving, ...), de beschikbare voorzieningen (huisartsen, scholen, waterzuivering, ...) en op de mobiliteit en verkeersveiligheid.
Bij de verkaveling Zevenhuizen wordt gestreefd naar een minimale woningdichtheid van 25 woningen per hectare volgens het RUP van 2011. Dat aantal is te hoog.
Bebouwingsgraad
Lint heeft volgens "Provincies in cijfers" in 2023 een bebouwingsgraad van 11,2%. Dat is bijna het dubbele t.o.v. het gemiddelde van de provincie Antwerpen met 6,4% en meer dan het dubbele van het Vlaams Gewest (5,2%). 'Statistiek Vlaanderen' geeft voor Lint zelfs een verhardingsgraad van 29% (hangt er dus vanaf hoe 'verharding*' wordt gemeten. *=zie onderaan op deze pagina). In elk geval:
Lint is nu al meer verstedelijkt dan centrumsteden zoals Kortrijk, Genk, Hasselt en Mechelen!! Met 1.228 extra inwoners zal dit erger worden.
We hebben deze informatie zorgvuldig samengebracht op basis van deze informatiebronnen :
- Gecoro verslagen,
- CBC verslagen (2023-2024)
- lopende bouwprojecten
- geplande bouwprojecten
- lopende openbare onderzoeken en procedures
- uitgestelde sociale woningprojecten
- uitgestelde woningprojecten
- vrijgekomen ruimte
- sociale media berichten
Op 1 januari 2020 telde Lint 8.641 inwoners en had daarmee
een bevolkingsdichtheid van 1.529 inwoners per km² volgens 'provincies in cijfers'. Met deze cijfers staat Lint
in België op de 44e plaats op 640 gemeenten in België. In het arrondissement
Antwerpen staat de gemeente zelfs op de
8ste plaats (na Mortsel, Borsbeek, Antwerpen, Edegem).
Teken nu het e-bezwaar. Klik op bovenstaande afbeelding. |
Verhardingsgraad
Verharding is een afdekking van de bodem door gebouwen, wegen en parkeerterreinen met materialen zoals beton, asfalt, klinkers, kiezelsteentjes, betonpuin, grasdallen, rubberen matten, … Verharding kan waterdoorlatend of niet-waterdoorlatend zijn.
Door de afdichting van bodems of verhardingen plaatsen die de bodem tot op zekere hoogte ondoordringbaar maken, kunnen de functies van de bodem niet of onvoldoende vervuld worden. De bodem is bijvoorbeeld niet in staat om water op te nemen. Deze verminderde infiltratiecapaciteit zorgt voor een versnelde afvoer van water, met mogelijk overstromingen op aanpalende percelen tot gevolg. Bovendien wordt de waterbalans verstoord en worden grondwatervoorraden niet aangevuld.
De website van Lint schrijft op https://www.lint.be/ontharden: "Ontharden betekent de bodemafsluiting verminderen door verharding weg te nemen in functie van meer groene ruimte (van 1 m2 tot een park), of door de verharding waterdoorlatend te maken."
"De strategie beoogt meer kwaliteitsvolle groene ruimte in de gemeente".
Da's mooi, maar de impact van de op stapel staande projecten op verharding is groot:
We schatten dat van deze 21,11 hectare ongeveer 60% effectief verhard zal worden met wegen, huizen, opritten en terrassen (meestal blijft er nog een beetje groen over, vandaar 60%). Dit betekent een effectieve verharding van 12,66 hectare! Die komt dus bovenop de bestaande verharde oppervlakte van Lint, die momenteel uitkomt op 28,7% in 2022. Dat is 11,5 procentpunten hoger dan in de provincie Antwerpen en 13,6 procentpunten hoger dan in het Vlaams Gewest!
Stijgende verharding terwijl burgers moeten ontharden.
Verkoelend of opwarmend effect van verharding
Besluit:
Onderteken nu mee het bezwaarschrift |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten