Effectieve overstromingen
Een deel van het gebied staat vaak onder water (bijvoorbeeld op 26 augustus 2014, op 15 januari 2016 en op 30 mei 2016 werd dit uitvoerig gedocumenteerd). Dit komt omdat het gebied in een dal ligt. De Falconlaan aan het westen, de spoorweg aan het noorden en de Zevenhuizenstraat aan het oosten liggen hoger. De spoorweg vormt een ijkingspunt om dit te zien. Zo kan je zien vanop de fiets-o-strade naar Lier dat het gebied dat mogelijks verkaveld wordt ongeveer 1,3 meter onder de Falconlaan ligt. Klik hier voor het Digitaal Hoogtemodel onbewerkt en in volle resolutie, met hoogtelijnen 0.5m.
Digitaal Hoogte Model: donkerblauw = zeer laaggelegen, groen =laaggelegen, geel=hoger gelegen, rood= hoog gelegen |
Het waterbergend vermogen van het gebied is onvoldoende. Volgens mondelinge toelichting van Bram Vogels van de Werkgroep Watertoets van de Vlaamse Milieumaatschappij moet er minstens gegaan worden naar 350 tot 450m³ opvangcapaciteit per hectare voor watergevoelige gebieden.
Zuidwestzijde: foto genomen richting Liersesteenweg. Bouwkraan rusthuis op achtergrond |
Risicovol
Doordat de verkaveling deels in effectief overstromingsgebied ligt, zal dit in werkelijkheid minstens het dubbele moeten zijn. De verkavelaar voorzag in haar inrichtingsstudie van 2018 slechts 330m³opvangcapaciteit per hectare verhard oppervlak. In de verkavelingsplannen van 2021 werd deze opvangcapaciteit tot 450m³opvangcapaciteit per hectare verhard oppervlak. In de plannen van 2024 wordt 1,64 hectare verharding aangesloten en wordt er 707.1 m³ buffering voorzien. Het lijkt erop dat meer en meer beseft dat er een probleem is en dat de inrichters toegeven dat de vorige aanvragen niet voldeden. De vraag is nu of de huidige aanvraag voldoet. Immers, als het grondwater boven het maaiveld staat is er geen buffering meer mogelijk bij extra regenval. Uit gemeten grondwaterdieptes blijkt dat bij peilbuis 3, 6 en 9 tussen 10 maart en 16 mei 2023 (volcontinue meting) op elk moment hoger stonden dan 25 cm onder het maaiveld. Bij peilbuizen 2, 3, 4, 6 en 8 wordenMensen die hier bouwen vermijden best ondergrondse constructies zoals een ondergrondse parking of een kelder. De coordinatiecommissie integraal waterbeleid adviseert in deze gebieden kruipkelders (met een doordringbare ondergrond) die bij onweer makkelijk kunnen overstromen. De vloerhoogte van de woningen die gebouwd worden liggen best een voldoende veilige marge boven het overstromingsniveau (minstens 30 cm).
Gemeentebestuur nalatig
Het verkavelingsgebied werd vanaf 1 juli 2017 ingekleurd worden als effectief overstromingsgevoelig. Hierdoor zullen toekomstige eigenaars geïnformeerd worden over de risico's. Tegelijk bepaalt die watertoetskaart de voorwaarden om te bouwen.Doordat het gemeentebestuur jarenlang naliet deze watertoetskaart te actualiseren bleven veel mensen onwetend over de toestand op het terrein. Mensen uit de buurt zorgden er echter wél voor dat deze watertoetskaart ondertussen wel actueel is.
In Luitersheide werd rond 2011 het gebied wel ingekleurd als overstromingsgevoelig. Dit kan je zien op een onderstaande watertoetskaart. (oude versie van huidige kaart). Het is onbegrijpelijk dat deze straat werd ingekleurd zonder ook het Zevenhuizengebied in te kleuren. Immers, de hoogtekaart (zie hierboven) toont duidelijk dat op dat moment het huidige verkavelingsgebied ook ondergestaan moet hebben.
Bron: www.waterinfo.be, selecteer 'Kaarten en Grafieken', selecteer 'Geoloket' Kies gemeente LINT, selecteer 'sectie D' en perceel 0192/00D00. Klik op Zoem naar Perceel. |
De verkaveling gelegen is op minder dan 1 km van een overstromingsgebied met een hoog risico.
De sociale woningen van De Ideale Woning zullen gebouwd worden vlak tegen (5 meter) aan gebied dat gecatalogeerd staat als “effectief overstromingsgevoelig”.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten